Suunnitteletko tapahtumaa ja hauska ilme puuttuu?
Kaipaatko strategiaa kiteyttävää kuvitusta?
Haluatko rohkeasti erottua kuvituksella massasta?
Joskus tulee tilanne että kuvapankkikuva ei riitä. Tarvitaan kuvituskuva tietystä kohteesta tai henkilöstä tai kuvituksen pitää luoda kokonainen ilme vaikkapa tapahtumalle.

Ei vain lastenkirjoissa
Kuvitukset ovat palvelleet ja palvelevat monella tapaa arkea, liike-elämää ja oppimista. Yksi suosikkikirjani on 1970-luvun keittokirja, jossa on upeat realistiset mutta silti tyylitellyt mustavalkoiset kuvitukset. Jos mennään ajassa vielä kauemmas historiaan aikaan ennen valokuvaa ja kirjapainotekniikan kehitysloikkia, kuvituksella oli merkittävä asema tiedon välityksessä. Valokuvalla on ilman muuta paikkansa ja se onkin ottanut sen lähtemättömästi samoin liikkuvakuva eli videot. Niiden rinnalla kuitenkin vilistävät kuvitukset tuomassa tarinallisuutta, tunnetta, tietoa ja brändipersoonaa viestintään.
Hyvä viesti sisältää kolmea ainesosaa: tieto, tahto ja tunnetta. Kuvitus toimii hyvin tunteen välittäjänä mutta se voi olla myös informatiivinen. Kuvituksella voi kertoa myös tahtotilasta tarjota palveluja ja auttaa asiakkaita.
Markkinointiviestinnän ote
Kuvituksiini vaikuttaa se, että olen pitkään työskennellyt painotalossa ja tehnyt hurjalla rutiinilla ja tahdilla myös markkinointiin mainospainotuotteita. Siis sitä työtä, jolle kaikki itseään kunnioittavat graafikot nyrpistävät nenäänsä. Painotaloelämän jälkeen tutustuin Lahden Muotoiluinstituutissa eli nykyisin LAMK:issa palvelumuotoiluun ja informaatiomuotoiluun. Jonka jälkeen päädyin markkinoinnin pariin.
Markkinointiviestinnän ymmärrys näkyy myös kuvituksissani ja auttaa asiakkaan ongelman ratkaisussa. En tee kuvia itseäni varten vaan aina asiakkaalle. Oma persoonallinen tyylini toki tulee paketissa mukana ja se kannattaakin pitää ostohetkellä tärkeänä valinnan perusteena.
Ymmärrän olevani kuvittajana osa prosessia ja painotalovuodet opettivat deadlinen kunnioituksen. En halua, että minun työni vaikuttaa asiakkaani aikatauluun vaan pyrin aina pysymään yhdessä sovitussa aikataulussa.
Hauskasti ja vähän myös lastenkirjoissakin
Vaikka voinkin painottaa kuvitusteni informatiivisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä niin en silti tee ryppyotsaisia kuvituksia. Haluan kylvää ripauksen vitsikkyyttä kuvituksiini. Myös kädenjälki saa näkyä. Käytän tietokonetta tai ipadia kaikissa kuvituksissa apuvälineenä mutta en pyri konejälkeen vaan käsin tehtyyn rosoisuuteen ja viivan elävyyteen, miten sitä haluaakaan nimetä.
Toki olen tehnyt myös jonkin verran kuvia lapsille ja se on hauskaa mutta toivon, että kuvitukseni tuovat lapsenmielisyyttä, iloa ja vähentävät kuivaa ryppyotsaisuutta viestinnässä.
Kuvituksen hyödyntäminen
Kuvituksen hyödyntämisessä kannattaa olla rohkea. Tunteen tuominen viestintään ja varsinkin digitaalisissa alustoissa oleviin sisältöihin on tärkeää tiedon lisäksi. Usein me hieman insinöörimäiset suomalaiset tykkäämme, että vakavuus on vakuuttavuutta ja viestinnässäkään ei parane turhia hullutella. 
Tänä päivänä kuitenkin koko palvelupolkumme tai osa siitä on siirtynyt digitaaliseksi, jolloin tunnetta tarvittaisiin myös digitaaliseen polun asiakkaan kosketuspisteissä. Miksi? Siksi että me ihmiset olemme palveluiden käyttäjiä ja haluamme kohdata toisia ihmisiä. Jutteletko sinä mieluummin chattibotin vai oikean ihmisen kanssa? Koska digitaaliset palvelupisteet (kuten ne chattibotit) kuitekin ovat kustannustehokkaita ja toimivia, ne tulevat tulevaisuudessa varmasti lisääntymään. Kuvitus voi tarjota vaikkapa verkkosivuilla tai digivarauskalenterissa asiakkaan tarvitseman fiiliksen, kuin vahvistuksena siitä että palvelun takana on ihminen ja millainen hän on.
Esimerkki strategiakuvituksen jalkautuksesta
Strategiakuvituksen rohkeasta hyödyntämisestä hyvä esimerkki on PoKo ry:n uuden strategian mukaiset verkkosivut. Verkkosivujen lisäksi kuvitukset vilistävät sekä someviestinnässä että PoKon powerpoint-sisällöissä eli kuvitukset on jalkautettu Leader-yhdistyksen kaikkeen viestintämateriaaliin. Yhtenäinen viestintä tuo tunnistettavuutta ja vahvistaa strategian merkitystä. Kukapa haluaisi vaivalla luodun strategian pölyttymään powerpointtina tietokoneen uumeniin.
Pari sanaa tekoälystä
Tekoäly helpottaa monella tapaa arkea vaikkapa markkinoinnin sisältöjen suunnittelussa ja se tarjoaa parilla klikkauksella myös kuvituksia. Samoin kuin voimme ostaa kuvapankista kuvan voimme yhtä hyvin muutamalla komentolla tilata kuvan tekoälyltä. Hyödynnän itse myös tekoälyä esimerkiksi mainoskuvien höystämisessä, mutta tekoäly käsityöläisenä, tekijänä tai taitelijana ei ole mielestäni niin kiinnostava.
Itse näen kuvituksen arvon olevan edelleen käsityöläisyydessä ja tekijässä itsessään. Piirtäminen ja kirjoittaminen on jotakin hyvin kulttuurillista ja meille ihmisille ominaista toimintaa. Tekoäly ainoastaan pyrkii matkimaan sitä, ilman omia ajatuksia kuvan taustalla.
Kenties me teemme yhteistyötä? Laitahan minulle viestiä kun sopiva hetki tulee!
Back to Top