Näin syntyi Vinsanvilla logo.

Logosuunnittelussa minulla on pari erilaista työskentelytapaa. Toisaalta voin lähteä liikkeelle tutkimalla, toisaalta taas saatan saada niin sanotun kuningasidea ja logo osuu maaliin kerrasta.

Molemmissa tavoissa muotoiluprosessi on kuitenkin sama. Kuningasideankin taustalla on aina tietoa.
1. Tiedon hankinta
2. Ideointi
3. Karsinta
4. Viimeistely

Viime vuoden loppu puolella tein aloittavalle majoitusyrittäjälle logon. Ennen työhön ryhtymistä oli kulunut usea kuukausi siitä kun kävin ensimmäiset keskustelut työstä.

Vierailin kahteen otteeseen aamiaismajoituskohteessa remontin keskellä ja kurkistelin yrittäjien kanssa komeroihin ja istuin kuuntelemassa heidän visioitaan ja paikan historiaa. Muistiinpanoja syntyi sievoisesti.

Itse logon suunnitteluun tartuin vasta viime tingassa mutta hyvässä flowssa. Keskustelujen aikana syntynyt idea oli saanut tekeytyä ja oli valmis paperille. Fyysinen piirtäminen ja kuvankäsittely otti vain hetken aikaa. Asiakas hyväksyi logon pienillä muutoksilla kerrasta.

Logon piirtäminen onnistui sujuvasti, koska kolme muuta prosessin vaihetta oli jo koluttu läpi keskusteluissa ja pohdinnoissa.

Joskus taas toimeksianto ei aluksi kipinöi lainkaan. Myöskään asiakkaan haastattelusta ei meinaa saada lisäpontta ideointiin. Silloin turvaudun luoviin työkaluihin. Suosikkityökaluni varsinkin logosuunnitteluprosessissa on Moodboard.

Tunnelmia luotaavalla työkalulla on kätevä kurkistaa asiakkaan mieltymyksiin. Kerään runsaasti kuvallista aineistoa vastaavista logoista ja annan kuvat asiakkaan arvioitavaksi tykkään/en tykkää -periaatteella.

Aineistoa kootessani pääsen samalla tekemään analyysiä ja ehkä vähän Benchmarkkaamaan miten muut ovat tehneet ja miltä kovimmat kilpailijat näyttävät, mikä on arvokasta taustamateriaalia luovalle prosessilleni.

Moodboardin tunnelmien perusteella ryhdyn luonnostelemaan asiakkaalle logoehdotuksia. Luonnosvaiheessa teen yleensä itse jo karsinaa ja pyrin esittämään asiakkaalle jo aika pitkälle vietyjä luonnoksia, vaikka poikkeuksiakin on. Joskus saatan heittää muistilehtiön kulmaan piirretyn skissin asiakkaan hyväksyttäväksi jatkoon.

Molemmissa tavoissa asiakas vaikuttaa logon syntyyn keskeisesti. En valitse työskentelytapaa ennakolta vaan täysin tilanteen mukaan. Välillä myös käytettävissä oleva aika vaikuttaa työskentelymetodeihin. Mikäli aika on kortilla voidaan luova prosessi pakottaa käyntiin työkaluilla.

Joskus asiakkaalla itsellään on vahva visio logosta, jolloin otan sen lähtökohdaksi, mutta usein silti tunnustelen juttelemalla tai esimerkiksi juuri Moodboardin avulla yrityksen tunnelmaa ja taustoja.
Vinsanvillan logo syntyi
ketterästi hauduttelun jälkeen.
Google Maps oli myös avainroolissa.
Katso sinäkin Vinsanvillan osoite karttaohjelmalla.
www.vinsanvilla.fi
Back to Top