Strategian tehtävänä on antaa raamit toiminnalle. Siinä määritellään, mitä kohti kuljetaan yhdessä ja miten tavoitteet saavutetaan. Joskus strategia voi kuitenkin olla hankalasti hahmotettava ja jäädä etäiseksi. Monisivuinen, perusteellinen strategiaselvitys voi jäädä PDF:nä sähköpostin uumeniin tai pöytälaatikkoon avaamattomana pumaskana.
Miten tuoda strategia osaksi arkea?
Strategiakuvituksella voidaan kertoa yhdellä kuvalla koko paketti. Usein tavoitteena on yhteen sivuun tiivistää monimutkainen asia, johon muuten kuluisi monta slaidia. Yhdellä vilkaisulla katsoja hahmottaa mikä on homman nimi. Missä ovat tavoitteet, millaisin askelin ne saavutetaan ja mitä arvoja pakataan reppuun matkaevääksi.
Kuva jää mieleen. Kuvassa voi olla hauskoja elementtejä tai jotakin oivallettavaa. Se voi olla visuaalinen ja esteettinen kokonaisuus, jota ei tarvitse eikä halutakaan piilotella vaan se voidaan tuoda isosti esille ja näkyviin.
Strategiaa voidaan kuvata monella tavalla ja usein organisaation sisältä saattaa löytyä se idea, miten juuri teidän talossanne kannattaa kertoa strategiasta. Ollaanko yhteisellä polulla, kasvatetaanko puuta, rakennetaanko yhdessä vai ollaanko samassa veneessä.
 
Strategiakuvitus voidaan myös tuoda osaksi arkea poimimalla siitä yksittäisiä kuvia vaikkapa t-paitaan, kahvimukiin tai vaikkapa tuotannon seurantatauluun. Joskus strategiakuvan tueksi on hyvä tehdä lisäkuvia, joilla voidaan avata vaikkapa toimintakulttuuria, arvoja, organisaatiorakennetta tai pelisääntöjä.

Kultturivisualisointi, aikajana, selityskuva, supergraafi
– kuvitus taipuu moneen avuksi

Kuvitukset voivat havainnollistaa historiaa esimerkiksi aikajanalla tai infotaulussa. Aikajana on loistava työkalu koota yhteen historian tapahtumia, oli kyse yrityksen historiasta tai alueen kulttuuriperinnöstä. Vuosilukujen ja tekstin apuna kuvat herättävät aikajanan tapahtumat eloon.
Kuvituksen avulla voidaan myös avata uusia tai monimutkaisia termejä tai kokonaisuuksia. Vaikkapa vaihettumisvyöhyke.
Kaikkea ei tarvitse kertoa pelkällä kuvalla. Välillä on ok, että kuva selittää vain yhden kokonaisuuden.
Kuvitus on mainio työkalu hahmottamaan vertailtavia asioita tai kompleksisia kokonaisuuksia.
Kuiva tai vakava asia voidaan kuvituksen avulla saada helpommin lähestyttäväksi. Kuvituksen avulla voidaan herättää lukijan kiinnostus.
Heräsikö sinulla kiinnostus strategiakuvituksiin tai selityskuviin?
Esimerkkejä selityskuvista
MHY Pirkanmaa
MHY Pirkanmaa
Pihla
Pihla
MHY Pirkanmaa
MHY Pirkanmaa
Back to Top