Talvesta tulee mieleen talvinen maisema. Upeita lumisia maisemia olemme saaneet ihailla jo pitkälti marraskuulta tänä talvena.
Talvisessa maisemassa voi tutkia pyöristyneitä muotoja tai lumen peittämiä puita, jotka muodostavat vähän kuin negatiivisen maiseman, jossa ääriviivat ovatkin valkoisella. Talven valon kuvaaminen on myös kiinnostavaa. Kirkas aurinko tuo lumelle keltaisia ja kimmeltäviä sävyjä kun taas hämärässä sävyt saavat tummuttaa ja dramaattisuutta. Valonlähteet, lyhdyt ja lamput hämärässä ovat suloisia ja valon piirin kuvaaminen kiinnostavaa. Sininen hetki houkuttelee leikittelemään sinisen sävyillä.

KaunisKylä tiskirätti

Kevättalvea kohti mentäessä oman haasteensa tuovat jääpuikot, jääpintaiset järvenselät sekä sulaminen. Miten jännittäviä kuvitusaiheita! Taivaan räikeä sininen vihreitä havupuita vasten ja auringon valovoima keväthangilla ovat myös kuvittajan haasteita.
Talveen liittyy myös jotakin leikkisyyttä, kenties pulleat talvivaatteet ja asusteet sekä eläinten muhkeat talviturkit houkuttelevat lukuisten talviurheilulajien lisäksi hassuttelemaan kuvituksilla.

KaunisKylä jouluorava

Talviurheilusta puheen ollen, sillä saralla riittää ammennettavaa kuvituksiin ryppyotsaisesti tai leikkimielisesti. Olympialaisten laji-ikonit ovat oma lukunsa aiheen tiivistämisessä ja yksinkertaistamisessa. Tänä vuonna olympiaikoneita tosin putkahtaa kesälajeista. Talvilajeja on houkutteleva kuvata myös runsaasti, tarinallisesti tai informatiivisesti. Miten piirtäisit luistelun alkeet?
Talventörröttäjät ovat omia suosikkejani. Luonnoskirjatyöskentely talvisessa säässä tosin vaatii erilaisen varustuksen ja hieman kärsivällisyyttä kesäiseen plein-air piirusteluun verrattuna. Talviset kasvit ovat viehättäviä omassa minimalistisuudessaan. Talvella myös puiden oksat ja rungot houkuttelevat kynää paperille graafisuudellaan.

Plein air luonnostelu rukkaset kädessä.

Todellisen kuvittajan haasteen antavat jääkukat ja huuruiset ikkunat. Lintulaudan seuraaminen houkuttelee myös lintujen kuvaamiseen. Lintulaudalla onkin aitiopaikka tutkia siipisulkia ja poskitäpliä ja selän väritystä. Saattaapa lintulaudalla vierailla myös eräs pörröhäntäinen kaverikin tai pitkäjalkaisia sarvipäitä. Myös rivi käpälänjälkiä maisemassa on mainio tehokeino muuten yksinkertaiseen talvimaisemaan.

Metsäjänis talvella, Ruoveden joululehti

Jäniksen jäljet, Ruoveden joululehti

Talvi pyöreydessään ja salaperäisyydessään houkuttelee myös abstakteihin tai fiktiivisiin kuvituksiin tai kotoilun tunnelmien kuvaamiseen. Joulun omassa kuvastossa riittäisi purtavaa ihan omaksi blogikseen asti.
Runokuvitus. Ruoveden joululehti


Back to Top